Nestleder Lill-Heidi Bakkerud i IE&FLT sier på energimessen ONS i Stavanger at oljebransjen ikke har hatt nok fokus på kreftfaren. -Det må det bli en endring på, sier hun.

Bakkerud deltok tirsdag ettermiddag i en panelsamtale på ONS i regi av Kreftforeningen.  Der kom det fram at 1100 personer i Norge hvert år får påvist yrkesrelatert kreft. Og at ansatte i oljebransjen er blant de yrkesgruppene som er særlig utsatt for kreftfremkallende stoffer i sin arbeidshverdag.

-De ansatte i oljå utsettes for en helserisiko. Slik skal det ikke være. Ingen skal risikere å få kreft på grunn av jobben, sa Bakkerud på arrangementet.

Kreftregisteret har jobbet med å registrere krefttilfeller blant offshorearbeidere siden 1998. Seniorforsker Jo Stenehjem sier tallene viser at det generelt er noe høyere risiko for kreft blant offshorearbeidere, spesielt innen enkelte former for kreft.

-Mange av tilfellene kan knyttes til eksponering av benzen, men også andre kjemikalier. Og vi ser noen kreftformer som kan knyttes til skiftarbeid og eksponering av partikler, sier han.

Stenehjem understreker at forebygging forutsetter kjennskap til årsak, og at Kreftregisteret derfor vil samarbeide mer med bransjen og fagbevegelsen.

Lill-Heidi Bakkerud er enig og sier den største utfordringen trolig er kunnskap.

-De som jobber offshore trenger mer kompetanse om kreftrisiko. Tidligere var det tabu å snakke om hva som var farlig i offshoremiljøet. Det ser vi konsekvensen av med oljepionerene i dag.

For å redusere kreftrisikoen er det viktigst å ha lukkede systemer, altså tekniske barrierer, som sikrer at folk ikke blir eksponert. Der det ikke er mulig, må folk ha skikkelig verneutstyr.

– Vi må også kunne snakke åpent om kreft i oljebransjen. Vi bør etablere arenaer der vi kan ha en åpen og ærlig kommunikasjon. Det trengs også mer forskning om risiko og vi må lære mer om hvordan folk skal beskytte seg. Vi kan ikke akseptere at det skal være høyere risiko for kreft ved å jobbe i oljebransjen enn i andre bransjer, sier Bakkerud.