Greenpeace og Natur og Ungdom fikk medhold på alle punkter i Oslo tingrett i søksmålet mot staten om tillatelser til utbygging av tre oljefelt.

Tingretten slo torsdag fast at alle tre tillatelsene er ugyldige. Ifølge dommen har staten brutt såkalte utredningskrav ved godkjenning av olje- og gassfeltene Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil i Nordsjøen.

Organisasjonene mente at statens tillatelser brøt med krav fra Høyesterett fra et annet klimasøksmål, som gikk i retten fra 2017 til 2020. Da slo Høyesterett fast at staten må utrede konsekvensene av tillatelser til utvinning av olje og gass. Det hadde staten ikke gjort for de tre oljefeltene.

– Dette er en forventet, og knusende seier, sier Greenpeace-leder Frode Pleym til VG.

Forutsetter stans i produksjon

Staten dømmes til å betale en erstatning og sakskostnader for 3.260.000 kroner til Natur og Ungdom og Greenpeace.

Dommen bør få umiddelbare følger, ifølge Pleym.

– Vi forutsetter at produksjonen på feltet Breidablikk stanses umiddelbart. Vi krever stans i all utbygging, slik som dommen slår fast, i de andre feltene, Yggdrasil og Tyrving, sier han.Les også

SV og MDG jubler

Miljøpartiet De Grønne omtaler dommen som «en historisk jubeldag».

– Hurra for Greenpeace og Natur og Ungdom som med dette har bevist at norsk oljepolitikk er ulovlig, sier partileder Arild Hermstad i MDG til NTB.

SV mener at dommen får stor betydning for norsk petroleumsvirksomhet.

– Tiden hvor regjeringen kan fortsette sin klimafiendtlige oljeaktivitet er forbi. Nå kan ikke regjeringen lenger drive tut og kjør i oljepolitikken, uten å ta hensyn til klimaet, sier Lars Haltbrekken i SV til NTB.

(NTB)