(E24): Regjeringen vil dele ut 62 nye oljelisenser i modne områder. Det er den største utdelingen på fire år.

Det varslet energiminister Terje Aasland (Ap) (bildet) på Sandefjord-konferansen, som ble preget av demonstrasjoner mot olje- og gassutvinning.

Den årlige konferansen samler oljebransjen, og mange deltakere måtte ha politieskorte forbi et titalls demonstranter som blokkerte de ulike inngangene til hotellet.

Regjeringen åpner ikke opp helt nye leteområder i denne stortingsperioden. Men den fortsetter å dele ut tillatelser i modne områder gjennom TFO-rundene.

Energidepartementet vil dele ut 62 lisenser i modne områder i årets TFO-runde, til 24 selskaper. Dette er ikke rekord, men likevel en av rundene med flest tildelinger hittil, påpeker energiministeren fra scenen i Sandefjord.

– Det er topp fem historisk, sier Aasland.

Han tildeler 29 lisenser i Nordsjøen, 25 i Norskehavet og åtte i Barentshavet.

TFO-rundene omfatter blant annet arealer nær eksisterende olje- og gassanlegg, arealer hvor det har blitt lett tidligere og arealer som grenser opp mot eksisterende forhåndsdefinerte områder.

Går målrettet mot gass

Equinor er til sammen involvert i 39 lisenser i denne runden, ifølge en melding. Wintershall er med på 13 lisenser, og Okea melder om tre lisenser.

Aker BP sier at selskapet er med på totalt 27 lisenser, og er godt fornøyd.

– Vår strategi er å ha en portefølje av letelisenser som gir god balanse mellom letebrønner nær eksisterende felt og infrastruktur, og brønner som ved eventuelt funn kan legge grunnlag for selvstendige utbygginger, sier Per Øyvind Seljebotn, direktør for leting og reservoarutvikling i Aker BP, i en kommentar.

– For enkelte av prospektene går vi også målrettet mot gass. Det er viktigere enn noensinne at Norge kan bidra med gassproduksjon for å sikre energiforsyningen til Europa, sier Seljebotn.

– Trenger leting

Dermed følger regjeringen opp Hurdalsplattformens løfte om å «utvikle, ikke avvikle petroleumssektoren». Ap og Sp ønsker ifølge sin egen plattform å legge til rette for stabilt aktivitetsnivå på sokkelen.

I vinter var Norge med på å fremforhandle en avtale om å «omstille seg bort fra fossil brensel i energisystemet» under klimatoppmøtet i Dubai. SV og Venstre mener derfor at Norge ikke bør lete etter mer olje og gass.

Energiministeren har derimot sagt at Dubai-avtalen ikke får konsekvenser for Norge, fordi norsk olje- og gassproduksjon uansett vil falle av naturlige årsaker.

– For å unngå et for raskt fall etter 2030 trenger vi leting, sier Aasland.

Aasland varslet også fra scenen at Energidepartementet vil godkjenne Eirin-prosjektet.

Han påpeker at det også skal satses på andre energiformer i norske havområder, som havvind. Men inntil videre står petroleum i sentrum.

– Det er olje og gass som er og vil være fundamentet for norsk sokkel i overskuelig fremtid, sier Aasland.